TCO berekening bedrijfswagen: zo budgeteer je de maandelijkse kost van het wagenpark
TCO of Total Cost of Ownership: met welke componenten houden we rekening?
De eerste component is de wagen. Niet alleen de kost van de wagen en de opties en/of accessoires maar ook bijkomende kosten zoals de BIV en rijtaksen, verzekering, provisie voor onderhoud en (seizoens)banden, vervangwagen, pechverhelping horen hierbij. Vaak zijn al deze componenten een onderdeel van een operationeel lease contract. Dit vormt een goede basis om te starten. Naast de leaseprijs voegen we ook de laadinfrastructuur aan toe, niet verplicht maar wel aangeraden omdat we een totale kost van de bedrijfs- of leasewagen willen inschatten. Bijkomend wordt de energieprovisie (brandstof en/of elektriciteit) berekend, bij voorkeur rekening houdend met een reëel verbruik en relevante prijs. Ook de CO2 bijdrage en de Niet-Aftrekbare BTW op de lease, laadinfrastructuur en energiekosten tellen we mee. Om de totale kost te kennen, houden we ook rekening met de aftrekbaarheid van de wagen en de vennootschapsbelasting.
Welke methodiek hanteren we bij de TCO berekening?
We horen veel begrippen in de markt maar bij DRAGINTRA hanteren we er 2 basisprincipes bij de TCO berekening: (fiscale) TCO 2 of (commerciële) TCO 3. Het verschil komt van hoe je de aftrekbaarheid uitdrukt, ofwel door de belasting op de Verworpen Uitgaven toe te voegen ofwel door de fiscale besparing ervan af te trekken.
Vaak wordt voor TCO 2 gekozen omdat deze methode de basis is voor het Federaal Mobiliteitsbudget, echter mits enkele aangepaste berekeningen (energiekost) en eventuele verhoging van bijkomende kosten, zoals bv parkeerkosten of einde contract schades of fleet management kosten.
Een stapje verder: statisch vs dynamisch
Hetgeen hierboven beschreven is een statisch gegeven, we berekenen de maandelijkse kost van een bepaald jaar. Maar we weten nu al welke fiscale afstraffingen in voege treden in de komende jaren, met uitzondering van de jaarlijkse coëfficiënten. Als je als werkgever je werknemers de mogelijkheid biedt om alle brandstoftypes te kiezen, dan raad DRAGINTRA je aan om rekening te houden met de fiscaliteit van de komende jaren alsook de leverdatum van de wagen. De Total Cost of Ownership van een diesel of benzine wagen zullen sneller stijgen dan die van de PHEV. Voor de elektrische voertuigen (BEV) blijven de kosten min of meer stabiel.
Een TCO berekening blijft een inschatting!
Belangrijk om te weten is dat Total Cost of Ownership een inschatting is, we kijken vooruit aangezien we de reële kosten nog niet kennen. Daar tegenover staat de TCU of Total Cost of Use waarbij we niet meer vooruit kijken maar achteruit. We verzamelen alle kosten die betrekking hebben op de wagen en kunnen dan een antwoord geven op de vraag “hoeveel heeft de wagen gekost?”.
Bos en de bomen
Er zijn vele regels en formules te hanteren en indien je het niet ziet zitten om dit allemaal zelf uit te zoeken en te berekenen, staan we voor jou klaar!
We kunnen je informeren over de fiscale wijzigingen of je begeleiden gedurende het hele project.
Daarnaast biedt DRAGINTRA ook de mogelijkheid om hands-on de nodige calculaties te maken via onze TCO-GO platform. Dit is een car configurator die alle nodige berekeningen maakt om de totale kostprijs van de bedrijfswagen te kennen waarbij je zelf kan bepalen welke wagens je aanbiedt aan jouw bestuurders.
Bekijk onze andere blogs.
Total Cost of Ownership (TCO) en Fleetmanagement
Binnen fleetmanagement speelt het beheersen van kosten een belangrijke rol. Eén van de meest effectieve manieren om dit te doen is door een volledig inzicht te krijgen in de Total Cost of Ownership (TCO). Dit begrip helpt organisaties en fleetmanagers bij KMO’s niet alleen om huidige kosten beter te beheren, maar ook om toekomstige uitgaven nauwkeuriger te voorspellen en te plannen.
Kostenbeheersing met TCO-GO: slim wagenparkbeheer voor maximale besparingen
Het kiezen van de juiste bedrijfswagens is een belangrijke beslissing voor elke organisatie. Het kan leiden tot meer kostenbeheersing, die besparingen kan opleveren. Om deze keuze goed te maken, is het belangrijk om systematisch te werk te gaan en gebruik te maken van de juiste hulpmiddelen.