De TCO berekening voor bedrijfswagens 2024: Wees voorbereid
Aanschafprijs is slechts het begin
Bij het overwegen van de aanschaf van een bedrijfswagen is het verleidelijk om enkel naar de aankoopprijs te kijken. Vooral in België is het van belang om verder te kijken naar de initiële aankoop. Naast de aankoopprijs nemen we bijkomende kosten in rekening:
- Belasting op Inverkeerstelling (= BIV) en jaarlijkse rijtaks;
- Een provisie voor verzekering;
- Reparatie en onderhoud;
- Banden (zomer en winter);
- Pechverhelping;
- Vervangwagen
Vaak zijn een groot deel van deze kosten reeds vervat in een operationele leaseprijs.
Verder raden we aan om rekening te houden met een brandstof- en/of energievoorschot. Deze provisie wordt dan berekend op basis van het normverbruik die verhoogd wordt om de realiteit te benaderen en houdt ook rekening met courante energieprijzen (bv jaargemiddelde of halfjaargemiddelde).
Voor geëlektrificeerde wagens kan de laadinfrastructuur (bijvoorbeeld een laadpaal) ook toegevoegd worden aan de TCO berekening.
Verder houden we ook rekening met de Niet-Aftrekbare BTW op deze componenten.
Ter info, volgens Business AM hebben er in 2023 verschillende prijsstijgingen plaatsgevonden binnen de autoverzekeringen. Deze stijgingen, die variëren tussen de 3% en 5%, zijn te verklaren door de inflatie van het afgelopen jaar.
CO2 bijdrage en fiscale aftrekbeperking
Naast de BTW, rijtaksen en accijnzen stuurt de overheid de bedrijfswagens door de CO2 bijdrage en fiscale aftrekbeperking.
De Zero Emissie Wagens zijn fiscaal interessant omdat zij steeds onderhevig zijn aan de minimum CO2 bijdrage (die weliswaar steeds een hoger bedrag wordt) en genieten deze wagens van 100% fiscale aftrekbaarheid op Auto- en Energiekosten tem 31/12/2026. Vanaf 01/01/2027 tem 31/12/2031 zal de fiscale aftrekbaarheid geleidelijk beperkt worden naar 67,50%.
Voor de Niet Zero Emissie Wagens liggen de kaarten anders. De fiscaliteit is voor deze groep minder interessant. De CO2 bijdrage houdt rekening met een multiplicator, toch voor elke wagen besteld na 01/07/2023. Deze multiplicator zal in de komende jaren ook toenemen van een factor 2,25 voor de jaren 2023 en 2024, tot wel 5,5 vanaf 01/01/2027.
De wagens bestelt tussen 01/07/2023 en 31/12/2025 zijn onderhevig aan een veranderlijke (= lees afstraffende) fiscaliteit.
De fiscale aftrekbaarheid zal ook verder beperkt worden. Vanaf 01/01/2025 is de minimum aftrekbaarheid 0% (ipv 50%) en is het maximum beperkt tot 75%. Elk jaar nadien daalt deze fiscale aftrekbeperking van 50% in 2026 naar 25% in 2027 tot 0% in 2028.
Een nieuwe Niet Zero Emissie wagen vanaf 01/01/2026 heeft een fiscale aftrek van 0%.
Het is dus niet verboden om met een verbrandingsmotor te rijden, er hangt alleen een bepaald kostenplaatje aan vast.
Tot slot over de TCO berekening
In de markt bestaan meerdere definities van een TCO berekening: we horen gebruikskosten, TCO 1, TCO 2, TCO 3, fiscale TCO, commerciële TCO, statische TCO, dynamische TCO,…
Het is belangrijk om afhankelijk van de situatie en vooropgestelde doelen, een juiste definitie van de TCO te bepalen en deze ook te handhaven. Bijvoorbeeld voor de introductie van het Federaal Mobiliteitsbudget is de TCO 2 een goede startbasis.
In België is het bezitten van een auto meer dan alleen het hebben van een vervoersmiddel. Het vereist een nauwkeurige TCO berekening en vergelijking om de werkelijke kosten van het autobezit in te schatten en te begrijpen. Door de meerdere factoren in rekening te nemen, kunnen bedrijven een weloverwogen beslissing nemen. Dit is niet louter een financiële beslissing maar draagt ook bij aan duurzame mobiliteit!
Meer weten over de TCO-berekening? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.
Bekijk onze andere blogs.
Total Cost of Ownership (TCO) en Fleetmanagement
Binnen fleetmanagement speelt het beheersen van kosten een belangrijke rol. Eén van de meest effectieve manieren om dit te doen is door een volledig inzicht te krijgen in de Total Cost of Ownership (TCO). Dit begrip helpt organisaties en fleetmanagers bij KMO’s niet alleen om huidige kosten beter te beheren, maar ook om toekomstige uitgaven nauwkeuriger te voorspellen en te plannen.
Kostenbeheersing met TCO-GO: slim wagenparkbeheer voor maximale besparingen
Het kiezen van de juiste bedrijfswagens is een belangrijke beslissing voor elke organisatie. Het kan leiden tot meer kostenbeheersing, die besparingen kan opleveren. Om deze keuze goed te maken, is het belangrijk om systematisch te werk te gaan en gebruik te maken van de juiste hulpmiddelen.